Skandal sonrası özel liselerden 'E-Okul' kararı

Binlerce öğrencinin e-okul sistemindeki kişisel bilgilerinin internete sızmasının ardından Özel Okullar Derneği, güvenlik sağlanıncaya kadar e-okul kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na öğrencilerle ilgili bilgi vermeyeceklerini açıkladı.

Alman Lisesi, Fevziye Mektepleri, Pertevniyal Lisesi gibi Türkiye’nin gözde okullarının da aralarında bulunduğu çok sayıda okulun öğrenci ve velilerinin kişisel bilgilerinin internete düştüğü haberi yankı buldu. Haberin ardından harekete geçen birçok okul önlem almaya çalıştı. 900’e yakın okulun üyesi olduğu Özel Okullar Derneği’nin yetkilileri, artık e-okul kapsamında bakanlığa kişisel bilgi verilmeyeceğini, formda sadece okulun iletişim bilgileri ile öğrencinin adı ve soyadının yer alacağını kaydettiler. Dernek yetkilileri, bilgilerin kaldırılması için de harekete geçti. Önceki gün internette arama motorundan ulaşılan öğrencilerin kişisel bilgilerinin dün itibarıyla kaldırıldığı görüldü. Öğrenci ve velilerin kişisel bilgilerinin yer aldığı internet sitelerine girilemedi.

‘ÖĞRENCİLER BENİM MÜŞTERİLERİM’

Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanvekili Nurullah Dal “Bu olayın ardından özel okullar olarak bir karar aldık. Artık e-okul sistemine yalnızca öğrenci ismi ve soyismi bilgisini vereceğiz. Okulun iletişim bilgileri olacak. Daha önceki şikâyetlerde delil olmadığı için bakılmıyordu ancak şimdi bu kayıtlar kullanılabilir. Tüm bilgilere il ve ilçede MEB’de görevli birçok insan erişebiliyor. Ankara’da herkes görebiliyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Kan davasından İstanbul’a kaçan bir kişinin bilgilerine e-okul yoluyla ulaşılabilir. Okulumun öğrencileri ve velileri benim müşterim oluyor. Bu da ticari ifşa demektir. Bunlar adli açıdan zafiyettir” diye konuştu.

‘İŞLETME MANTIĞI ÖNE ÇIKIYOR’

Özel Okullar Derneği Eşbaşkanı Yusuf Tavukçuoğlu: “Milli Eğitim Bakanlığı bize bu konuda herhangi bir bilgi vermedi. Biz İl Milli Eğitim Müdürü ile görüştük, müfettiş görevlendirmişler. Şu an sonucu bekliyoruz. Durum çok ciddi. Bütün okullar bu durumdan mustarip. Neler yapılabilir diye tartışacağız. Öğrencilerimizin ve velilerin bilgilerinin 3. şahıslara verilmesi kanunen suçtur. Sektörde işletme mantığı ön plana çıkıyor. Eğitim mantığı geri planda kalıyor, bunu da tartışacağız” dedi.

‘BAKANLIKTA KÖSTEBEK OLABİLİR’

Pangaltı Özel Ermeni Lisesi Müdürü Karekin Barsamyan da konuyla ilgili “Milli Eğitim Bakanlığı’nda bilgisayar başında çalışan herhangi biri bile sızdırabilir bunu. İçlerinde bir köstebek olabilir. Bilgilerin tamamı sızmışsa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Bu tarz durumlar daha önceki yıllarda da üstü kapalı bir şekilde yapılıyordu. Dershaneler bütün öğrencilerin bilgilerine ulaşıyor, evlere broşür yolluyor. Bu bilgiler özeldir, sahip çıkılması gerekiyor” şeklinde konuştu.