Tablet dağıtımında eşitlik talebi

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlarda özel ve devlet okulu öğrencisi ayrımı yapılmaması gerektiğini söyledi. Gülan, “Eğer devlet bir şeyi dağıtıyorsa çocuklar arasında ayrım yapmamalıdır” dedi.

İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda ‘Özel Okullarda Yeni Sisteme Uygun Teknoloji Uygulamaları’ adlı toplantı yapıldı. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, eğitimde son dönemde gerçekleştirilen projeleri değerlendirdi. Hükümetin özel okullara bakış açısı ile ilgili konuşan Gülan, “Fatih Projesi kapsamında devlet okullarına akıllı tahtalar verilirken, internet hizmeti sunuldu. Öğrencilere ise tabletler dağıtıldı.

Özel okulların tahta ve internet hizmetini karşılaması gerekiyor. Ama tablet bir kitap gibidir. Eğer devlet tüm öğrencilerine tablet veriyorsa özel okul öğrencilerine de tablet verilmesi gerekiyordu. Burada iyi niyet önemli. Özel okullar akıllı tahta kurmak zorunda. Ama özel okullara tablet verilirse biz de içerik olarak zenginleştirme yaparız. Bir ülkede öğrencileri a, b, c diye sınıflandırılamazsınız. Eğer devlet bir şeyi dağıtıyorsa çocuklar arasında ayrım yapmamalı. Benim beş çocuğum varsa onlar arasında ayrım yapmam. Hepsi benim için eşittir. Devlette baba gibi olduğu için çocuklar arasında ayrım yapmamalı. Eğitim ticaret değil gönül işidir” dedi.

Fatih Projesi’nin gerçekleştirildiği pilot il olan Kocaeli ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atan Gülan, “Dünyanın en güzel mutfağını kurabilirsiniz. En iyi en kaliteli malzemeyi alabilirsiniz. O yemeği yapmak için en iyi aşçıyı da bulursunuz. Ama o aşçının mutfağı tanıması gerekiyor. Yani tahtaları, en iyi tabletleri ve bilgisayarları alabilirsiniz ama öğretmen kullanamıyorsa zaman kaybıdır. Bu durum eğitimin kalitesinin düşmesine yol açar. Resmi bilgi değil ama dedikodu ve kanaat söylemek istiyorum. Kocaeli Fatih Projesi’nde pilot ildir. Orada tablet değil dizüstü bilgisayar verilmiş. Kocaeli ilinde sayısal verilere göre eğitim yüzde 5-10 oranında geriye gitti. Bu dedikoduda geçen sadece üniversite başarısıysa, ben bunu çok gerçekçi bulmuyorum” diye konuştu.

Dersahanelerin kapatılarak özel okula dönüştürülmesinin gündeme geldiğini ve bu durumun kaliteyi düşüreceğini belirten Gülan, “Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre özel okulların yüzde 35’i boş. Bir de dershaneler okullara çevrilirse, okullar öğrencileri birbirinden çalacaktır. O çalacak, siz çalacaksınız, kalite düşecek” dedi.


Konular